SOLUȚII DE INFRASTRUCTURĂ PENTRU STOCAREA DATELOR

BRINEL deține expertiza necesară în planificarea, implementarea și suportul integrării soluțiilor de stocare, bazate pe tehnologii moderne de la liderii mondiali în tehnologia informației printre care HPE, Dell, IBM, Lenovo. Strategia de stocare a datelor într-o companie poate implica utilizarea unor tehnologii specifice, cum ar fi stocarea în rețea (SAN) și stocarea în rețea de atașamente (NAS), precum și gestionarea datelor structurate și nestructurate. Este important să mențineți strategia de stocare actualizată în funcție de schimbările în tehnologie. 

CÂTEVA CRITERII SAU ASPECTE IMPORTANTE DE LUAT IN CONSIDERARE ÎNTR-O STRATEGIE DE STOCARE A DATELOR:

 1. EVALUAREA NEVOILOR - Ca si prima faza se evaluează nevoile specifice companiei,  în ceea ce privește volumul, tipul și rata de creștere a datelor. Acest lucru contribuie la determinarea cerințelor de stocare, precum capacitatea necesară și nivelurile de performanță dorite. 

2. SELECȚIA INFRASTRUCTURII DE STOCARE  - Există mai multe opțiuni de stocare disponibile, cum ar fi stocarea pe disc (HDD), stocarea pe solid-state drive (SSD, NVMe, All-Flash), stocarea în cloud sau stocarea în rețea (NAS). Se ia in considerare opțiunea care se potrivește cel mai bine nevoilor companiei, având în vedere aspectele privind costul, performanța, scalabilitatea și redundanța/disponibilitatea datelor.

3. DISPONIBILITATEA DATELOR  - Se pot utiliza copii de rezervă ale datelor care pot fi păstrate într-un mediu sigur, atât in centrul de date al companiei (On-Prem), cât și în afara acestuia (Cloud). Se utilizeaza tehnici de replicare și mirroring pentru a asigura redundanța acestora și pentru a minimiza riscul pierderii informațiilor, în caz de defecte hardware sau orice alte incidente neprevăzute. 

4. ADMINISTRAREA DATELOR - Este necesară o soluție eficientă de gestionare a datelor care să faciliteze organizarea, căutarea și recuperarea informațiilor. Se folosesc în mod uzual (OnPrem sau OffPrem) instrumente și tehnologii pentru date si echipamente de stocare pentru a face procesul de administrare mai facil, mai sigur și mai rapid. 

5. SECURITATEA DATELOR - Este necesară implementarea unei măsuri adecvate de securitatea datelor pentru protectia împotriva accesului neautorizat și a pierderilor de date accidental. 

6. SCALABILITATE - Rata de creștere a volumului de date într-o companie poate fi una accentuată. Răspunsul la această cerința este implementarea unor politici și procese pentru a gestiona creșterea datelor, inclusiv eliminarea datelor vechi sau inutile și arhivarea informațiilor relevante, care nu sunt necesare în mod regulat (Tape sau Cloud). Pe baza monitorizarii fluxului de date se poate planifica creșterea viitoare a datelor și se poate dimensiona infrastructura de stocare, care poate fi extinsă în funcție de nevoi. (Scale-Up, Scale Out)

CERINȚELE ȘI CRITERIILE PENTRU SOLUȚII DE STOCARE MODERNE DE TIP CENTRALIZAT (DATACENTER), PREZENTATE MAI SUS, POT ÎNGLOBA DIVERSE TEHNOLOGII:

1. STOCAREA DTELOR DE TIP DAS (DIRECT-ATTACHED STORAGE) - Poate fi o opțiune adecvată pentru medii mici și medii unde performanța, simplitatea și costurile sunt prioritare față de scalabilitate și partajarea datelor între mai multe sisteme. Cu toate acestea, în măsura în care cerințele de scalabilitate și partajare a datelor cresc, tehnologii precum SAN sau NAS pot oferi soluții mai flexibile și mai adecvate. 

2. STOCAREA ÎN REȚEA SAN (STORAGE AREA NETWORK - BLOCK STORAGE) - SAN reprezintă o rețea de stocare dedicată, care utilizează tehnologii precum Fibre Channel sau iSCSI pentru a conecta serverele la dispozitivele de stocare. SAN oferă o capacitate mare de stocare, performanță ridicată și opțiuni avansate de administrare a datelor. Este potrivit pentru aplicații care necesită o latență scăzută, cum ar fi bazele de date și aplicațiile critice. Utilizarea SAN permite o consolidare eficientă a resurselor de stocare și oferă posibilitatea de a extinde capacitatea în mod flexibil. 

3. DATE STRUCTURATE - Sunt date organizate într-un format clar și predefinit, cum ar fi informațiile stocate în baze de date relaționale sau tabele cu coloane definite. Aceste date sunt ușor de gestionat și de interpretat, iar strategia de stocare poate implica utilizarea sistemelor de gestionare a bazelor de date (DBMS) și a soluțiilor de stocare relaționale pentru asigurarea performanței și integrității datelor structurate. 

4. STOCAREA ÎN REȚEA NAS (NETWORK ATTACHED STORAGE) - NAS reprezintă o tehnologie de stocare, ce permite partajarea și gestionarea eficientă a datelor în cadrul unei rețele locale. Dispozitivele NAS sunt echipamente specializate pentru stocarea datelor, care sunt conectate la rețea și pot fi accesate de pe diverse sisteme (servere, stații de lucru, dispozitive mobile etc.) prin intermediul protocoalelor de fișiere precum NFS (Network File System), SMB (Server Message Block) sau FTP (File Transfer Protocol).

5. DATE NESTRUCTURATE (OBJECT STORE) - Acestea sunt date care nu se încadrează într-un format predefinit sau structurat, cum ar fi fișierele media (video, audio), documente, e-mailuri, fișiere de tip text liber etc. Stocarea și gestionarea datelor nestructurate implică utilizarea soluțiilor de stocare de tip Object Store, care oferă o scalabilitate sporită și o capacitate de extindere simplă. De obicei, datele sunt stocate pe mai multe noduri sau dispozitive de stocare, formând un sistem distribuit. Acest lucru permite adăugarea de noi dispozitive de stocare și creșterea capacitații de stocare fără a întrerupe serviciile și fără a implica migrări complexe ale datelor. În stocarea de tip “object”, fiecare obiect este identificat printr-un ID unic și conține datele în sine, precum și metadate asociate oferind posibilități de căutare, indexare și organizare a datelor nestructurate, permițând accesul și partajarea acestora în cadrul organizației. 

6. SOFTWARE-DEFINED STORAGE (SDS) - Reprezintă o abordare în care funcționalitățile de gestionare a stocării sunt separate de hardware-ul fizic și sunt implementate în mod software. Aceasta înseamnă că administrarea, controlul și serviciile de stocare sunt abstractizate de la nivelul hardware și sunt realizate prin intermediul unei soluții software. SDS permite agregarea și gestionarea centralizată a resurselor de stocare dintr-un mediu IT. Aceasta înseamnă că se pot folosi multiple dispozitive și sisteme de stocare pentru a crea un singur pool de stocare unificat. SDS aduce o serie de avantaje, inclusiv flexibilitate, scalabilitate, simplificare a administrării și eficientizare a utilizării resurselor de stocare. Prin abstractizarea stocării de la nivel hardware și prin intermediul unei soluții software, SDS oferă o abordare mai agilă și mai adaptabilă a gestionării datelor într-un mediu IT.

În cadrul strategiei de stocare a datelor, poate fi necesară utilizarea unor combinații de tehnologii din cele de mai sus, în funcție de cerințele specifice ale companiei și de tipurile de date generate. Specialiștii BRINEL prin numeroase certificări obținute sunt pregătiți să vă ofere soluții personalizate conform nevoilor specifice organizației, pentru toate etapele procesului de construcție și implementare a unei soluții complete de stocare, printr-o gamă variata de servicii:

 

1. CONSULTANȚĂ ÎN EVALUAREA STRATEGIEI DE STOCARE A DATELOR

Specialiștii pot oferi consultanță în identificarea nevoilor specifice ale organizației și în dezvoltarea unei strategii de stocare adecvate. Aceasta include evaluarea infrastructurii existente, analiza volumului și tipului de date, precum și identificarea celor mai potrivite tehnologii și soluții. 

2. PROIECTARE ȘI PLANIFICARE

Specialiștii pot ajuta în proiectarea și planificarea soluției de stocare, inclusiv a arhitecturii sistemului, a configurării hardware și software, a schemei de backup și a politicii de securitate a datelor. 

3. IMPLEMENTARE ȘI CONFIGURARE

Instalarea și configurarea infrastructurii necesare, inclusiv servere de stocare, conexiuni și software asociat. Specialiștii vor asigura integrarea corectă a componentelor și setările corespunzătoare pentru performanță optimă și securitate.

4. MIGRARE ȘI TRANSFET DE DATE

Dacă este necesară transferul datelor existente către noua soluție de stocare, specialiștii pot facilita migrația în condiții de siguranță și eficiență (verificarea și validarea integrității acestora). 

5. TESTARE ȘI OPTIMIZARE

După implementare, specialiștii vor testa și valida soluția de stocare pentru a se asigura că funcționează conform specificațiilor și că îndeplinește cerințele organizației. Vor fi realizate ajustări și optimizări pentru a asigura performanța și eficiența maximă a soluției. 

6. SUPORT ȘI ÎNTREȚINERE

Odată implementată soluția de stocare, specialiștii pot oferi suport tehnic continuu, monitorizare a performanței și întreținere periodică pentru a asigura funcționarea optimă a sistemului. De asemenea, pot oferi asistență în rezolvarea problemelor și actualizarea soluției conform cerințelor și evoluției tehnologiei.